Cos

Criterii de alegere unei antene

  1. Castigul (Gain)
  2. Inaltimea
  3. Prinderea
  4. Puterea suportata
  5. Calibrarea antenei

Antena este elementul foarte important care transmite si capteaza undele electromagnetice. In primul rand antena trebuie sa fie pentru frecventa de 27Mhz si impendanta de 50 ohmi.Un alt aspect destul de important este lungimea ei. Cu cat o antena este mai inalta cu atat emisia si receptia se poate realiza pe distante mari. Antena potrivita ar fi una de tip ML145 cu inaltime de aprox. 1,5m. La aceasta trebuie sa avem in vedere sistemul de prindere, care poate fi unul cu montura fixa sau mobila (baza magnetica). Ambele siteme de fixare au avantaje si dezavantaje.

- Pentru antenele cu montura fixa care pot fi montate direct pe caroseria masinii sau pe un suport care este fixat pe portbagajul masini,etc. Avantajul acestui tip de montaj este ca rezista la viteza mare pe timpul deplsarii.

- Pentru antenele cu montura pe baza magnetica, viteza recomandata pentru deplasare este de max.140km/h, iar ca avantaj este montarea si demontarea rapida de pe masina, dar datorita contactului dintre antena si planul de masa al masinii se poate obtine un SWR foarte bun.

- Daca se doreste o antena de inaltime mai mica trebuie avut in vedere ca odata cu confortul estetic se dimueaza si performanta comunicatiei radio. In teorie, o antena mai mica are o bobina modificata pentru a suplini diferenta de lungime, insa in practica s-a dovedit ca performantele dintre o antena inalta si una scurta sunt diferite.

  • Castigul (Gain)

Castigul unei antene se masoara in dB sau dBI. Cu cat aceste valori sunt mai mari cu atat performata antenei este mai buna.

  • Inaltimea

Optima de 1,5m

  • Prinderea.

Pentru camioane se recomanda antena cu montura fixa pozitionata pe support sau direct pe caroseria masinii, acolo unde exista un plan de masa foarte bun, la o distanta de aproximativ 20cm de cabina masini.

Pentru autoturisme se recomanda antena cu prindere pe baza magnetica sau antena cu montura fixa montata pe un support ce se fixeaza pe portbagaj, bare longitidunale, etc. Pentru prinderea pe baza magnetica trebuie sa avem in vedere o deplasare cu viteza de pana la 140km/h si montarea unui autocolant in zona in care va fi montata pentru a nu produce zgarieturi in timp, chiar daca baza magnetica este dotata si cu o protectie de cauciuc. Pentru montura fixa este important ca locul ales pentru montaj sa asigure un plan de masa foarte bun, ce va determina o adaptare buna si o calibrare usoara

  • Puterea suportata de o antena ne da argumentul ca, cu cat puterea suportata este mai mare, cu atat este o antena mai robusta si se recomanda utilizarea pentru o statie cu putere marita.

  • Calibrarea antenei. Acesta operatiune este extrem de importanta in functionarea corecta si eficienta a statiei radio pentru faptul ca in functie de valoarea parametrilor obtinuti vom obtine performante in comunicarea radio. SWR ideal este de 1:1. Locul ideal de montaj al antenei este centru geometric al cupolei deoarece in acest loc avem o emisie si receptie echilibrata circular. In cazul in care alegem alta pozitie, mai in spate, emisia-recetia v-a fi mai buna pe directia inainte. Recomandam se se faca aceasta calibrare de catre un specialist. Riscul folosirii unei statii radio si antene necalibrate poate duce la distrugerea finalilor de emisie ai statiei (pierderea garantiei) si implicit utilizarea defectuasa emitand paraziti in reteaua radio si fara a beneficia intotdeauna de informatiile din infotrafic.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe